14.5.11

Organic market/Λαϊκή βιολογική

(Το προγραμμα των λαϊκών ανά περιοχή στο τέλος του ποστ)




Thursday is the let's -go -to- the- organic- free -market day!
Usually a couple of my friends pick me up and we drive there-it takes only 5 minutes. Weekly vegetable and fruit markets are common here ,but it was a wonderful surprise some ten years ago to learn that there was an organic one and in my neighborhood too!!!

Πέμπτη είναι η μερα πού η λαική με βιολογικά προϊόντα έρχεται Παλιό Φάληρο,εκεί στην παραλία μεταξύ του απόμαχου "Αβέρωφ" και τού ακόμα αναξιοποίητου Τεικ Βον Ντό. Εκεί στήνουν τούς πάγκους οι βιοκαλλιεργητές.Αυτη τη φορά νομιζαμε οτι είχαμε αργησει, αλλά το ωράριο είχε αλλάξει σε θερινό, αρχίζουν δηλαδή στίς 16.30 κι έτσι περιμέναμε και λίγο.


I love the changing of the seasons and the new fruits and vegetables I can get. It becomes boring during the winter's end because I try not to buy anything out of season.So here they are fresh and sparkling: Zucchinis,artichokes, spring onions,strawberries,spring potatoes,cucumbers...and the king of Spring:HORTA!!!
Mostly wild greenery,there are dozens of kinds of horta,full in vitamins,trace elements and antioxidants. 
I tried to find the common names of some in English,I only managed to get the scientific in Latin...Some belong to the Chicorium group, some to the Sonchus one,one is black mustard, another is called Urospermum picroeides *sigh*...lets just say there are lots of different ones.





Δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα όσων δεν ψωνίζουν βιολογικά.Τό ένα είναι οτι είναι ακριβότερα από τα μη βιολογικά και τό δεύτερο είναι το "και πού το ξέρεις ότι είναι χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα;"
Το οτι είναι πιο ακριβά,είναι, περίπου κατά 25-35%. Εμείς επιλέγουμε να κόψουμε κατι άλλο από τα εβδομαδιαία έξοδα μας προκειμένου να καταναλώσουμε λιγότερα τοξικά με τα σαλατικά μας-γιατί στα τοξικά πού αναπνέουμε και πίνουμε δεν εχουμε άλλη επιλογή :]
Αξίζει διπλά και τρίδιπλα το έξοδο αν έχετε παιδιά,δεν το συζητώ. Το "θέλω το καλύτερο για το παιδί μου" ξεκινάει από την ποιότητα της τροφής κι ας του πάρετε ένα κουκλάκι λιγότερο.




Horta are a part of Mediterranean cuisine for millenia and part of the culture too. Late winter to late spring it isn't unusual if someone goes for a walk- even in Athens's suburbs - to take along a small knife and a plastic bag to collect horta. You have to know which ones are edible and that's something grandmothers and grandfathers teach.
 And along with a little olive oil and a piece of bread, horta has saved many lives during famine or war times.


Οσο για το αν όντως είναι βιολογικές οι καλλιέργειες, οι καλλιεργητές πού έρχονται είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε περίοπτη θέση την πιστοποίηση τους-κι αν δεν την έχουν να την ζητάτε. Να ξέρετε επίσης οτι οι βιοκαλλιεργητές είναι σχετικά ολιγάριθμοι,γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν αφήνουν οποιονδήποτε να στήσει πάγκο.



Για μένα, η μεγαλύτερη απόδειξη τού διαφορετικού είναι η μυρωδιά και η γεύση. Κι αν "κόλλησα" με την συγκεκριμένη αγορά είναι γιατί εκεί ξαναβρήκα τις γεύσεις που θυμόμουνα. Ντομάτα!!Αρακάς!!Φασολάκια!!! πού έχουν άρωμα και υφή και νοστιμιά. Και φράουλες πού ευωδιάζουν και ΚΑΡΠΟΥΖΙ πού δεν είναι κολοκύθα από γεύση-χρόνια είχα να φάω πραγματικό καρπούζι!!-και μήλα κι όλα τα καλά.


My uncle used to tell the story of his famous Radiki-parties in Chicago.Radiki is one of the most delicious of horta. When he first moved to the USA he noticed that his neighbors were using pesticides to kill the beautiful horta in their yards!!! So he invited them over,gave each a knife and a plastic bag and send them horta- gathering.
It is easy to cut the roots,wash and boil them. Some olive oil,plenty of lemon-or in some cases vinegar-salt and here we are (...I'm salivating...) Horta-parties have since become popular in a certain Chicago suburb ;]


Artichokes! I used to hate them as a child, now I love them but...I'm too lazy to clean them up to reach the soft inner cook able part.
I'll ask my friend to cook them for us ;] Ala Polita!! Which means Constantinople style, with spring onions ,potatoes, a few carrots, and a white sauce  made with lots of lemon,dill, olive oil and a little flour or cornflour to make it thicken!!!


Βρήκα το πρόγραμμα των βιολογικών λαϊκών (ελπίζω να μην έχει αλλάξει κάτι) όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις. Θα το βρείτε λίγο παρακάτω.
Αν τώρα,είστε από τους τυχερούς πού παραλαμβάνουν κάθε τόσο το καλάθι με τα καλούδια από το χωριό, αγνοείστε το ;]



ΔEYTEPA
Kηφισιά: Xαριλάου Tρικούπη
Ν. Σμύρνη: μπροστά από Ιωσηφόγλειο Ιδρυμα
Χαϊδάρι: όπισθεν Δημαρχείου
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 - 19.30
Ηράκλειο Κρήτης: Πάρκο Γεωργιάδη. Ωρες 12.00 - 18.00

TPITH
N. Hράκλειο: Eλ. Bενιζέλου.
Π. Ψυχικό: Πλ. Αρσακείου
Kορυδαλλός: Πλ. Eλευθερίας.
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 - 19.30
Περαία: Ανθέων & Φιλελλήνων. Ωρες 17.00 - 20.00
Αριδαία: όπισθεν Δημαρχείου. Ωρες 17.00 - 20.00
Βόλος: απέναντι από τη νέα ψαραγορά. Ωρες 12.00 - 17.00

TETAPTH
Hλιούπολη: Mαρίνου Aντύπα.
Γλυφάδα: πλ. Ξενοφώντος.
Πειραιάς: πλατεία Πηγάδας.
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 -19.30
Τρίκαλα: πλησίον ΟΤΕ Ωρες 09.00 - 14.00
Καλαμαριά: Αγ. Παντελεήμων Ωρες 08.00 - 13.00
Ηράκλειο Κρήτης: Πάρκο Γεωργιάδη. Ωρες 12.00 - 18.00

ΠEMΠTH
Γέρακας: Εθν. Αντιστάσεως
Παλαιό Φάληρο: Πάρκινγκ Ταε Κβο Ντο
Θρακομακεδόνες: πλ. Αλμπανέλλα.
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 - 19.30
Νεάπολη Θεσ/κης: Βενιζέλου. Ωρες 08.00 - 14.00
Φάρσαλα: Σκεπαστή Αγορά. Ωρες 11.00 - 15.00

ΠAPAΣKEYH
Κολωνάκι: πλ. Δεξαμενής
Kαισαριανή: πίσω από το γήπεδο της Nήαρ Ηστ
Xολαργός: Σύρου, δίπλα στο Δημαρχείο.
Νέα Ιωνία: Φιλελλήνων
Ωράριο για όλες: 16.30 - 19.30
Λάρισα: Nεάπολη, Σκεπαστή Αγορά. Ωρες 11.00 - 14.30
Ηράκλειο Κρήτης: Πάρκο Γεωργιάδη. Ωρες 12.00 - 18.00
Εύοσμος: Ν. Καζαντζάκη Ωρες 08.30 - 13.30

ΣABBATO
Κυψέλη: Δημοτική Αγορά.
Bούλα: Ξενοφώντος και Λυκούργου.
Κάτω Πατήσια: Πάτμου και Καραβία.
Ίλιον Λεωφ. Δημοκρατίας
Ωράριο των παραπάνω: 09.00 - 14.00
Καλαμαριά: πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Ωρες 08.00 - 14.00.

4 comments:

  1. Ευγε Δεσποινα, υπεροχη αναρτηση!!!!! Μονο που τωρα πεινασα και δεν εχω τις λαχταριστες αγγιναρες, τα υπεροχα χορτα, και ολα τα αλλα τα καλα να τα γευθω και να αγαλλιασει η ψυχη μου. Καθοσον τελικα εις ενοτητα υπαρχουν η σαρκα και το πνευμα και η ψυχη, Ενοτητα Αδιαιρετη αποτελουν.

    ReplyDelete
  2. I think Horta is the same as "wild greens" or Mesclun (http://en.wikipedia.org/wiki/Mesclun). I love the delicious flavors of these leaves and they make such wonderful, healthy salads, full of vitamins and anti-oxidants. These greens are more popular in metropolitan areas--I think that the people of Medford would look at us like we were crazy and get their weed killer to pour on the offensive looking things. Sadly, in this area, the locals believe that "iceburg lettuce" of the Crisphead variety is the only ingredient that should ever be used for a salad or in a sandwich. It is flavorless and lacks any nutrition and Steve and I will not eat this awful stuff. It is sad how close-minded rural people in America are. Totally embarrassing.

    Steve and I really enjoyed looking at the images from the organic market and wish we could buy some of the delicious-looking produce!

    SO MANY OLIVES!!! Steve wants to eat them all! :) (I prefer my olives in small pieces and put onto pizza or blended into a savory dish...I will not eat an olive by itself! *runs away screaming*)

    Artichokes: I used to eat them when forced by my parents. I have eaten a few as an adult but I've decided I don't much care for their flavor and they are too much work! Steve thinks I'm crazy! I do love artichoke dip though, yummy! (On the other hand, I used to LOATHE asparagus as a kid and only began to like them as an adult. Steve and I love to have asparagus with our meals, like we did last night and he made a lovely sauteed butter, mushroom and cream of broccoli sauce to drizzle over the top...mmmmmmmm)

    HAH-I put the lists you had at the bottom in a Greek to English translation and now I know they are a listing of the organic markets and when they are open! :D

    ReplyDelete
  3. Ευγενή και πολυαγαπημένε,
    πολύ σύντομα θα ψωνίσω και θα μαγειρέψω γιά χάριν σου. Αν δε πετύχουμε και την κομβάρα εν Αθήναις και ποιήσει τις αγκινάρες,θά επιδοθούμε είς γαστριμαργικές φαυλότητες!

    ReplyDelete
  4. @Janet,
    yes,I checked and its almost the same wild greens as in Mesclun. The most popular here is what you call dandelion, "radiki".
    Cut before it flowers, boiled just enough to make it soft but not mushy,it has a divine bitterness that goes extremely well with the sourness of lemon and the softness of olive oil. Get me a salty slice of real good Greek feta,at least half a bun of village home-made bread fresh from the wood oven and I'm in heaven :]

    ReplyDelete