5.6.11

Μελιτζανιά η Ιδιότροπη


Για πλάκα το έγραψα, αλήθεια μου βγήκε!
Ναι,πρέπει να αναλάβω αυτοπροσώπως την επικονίαση των λουλουδιών της μελιτζάνας!
Ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρω γιατί το φυτό είναι γεμάτο ωραιότατα λουλούδια,αλλά καρπό δεν δένει, ανακάλυψα ότι η Μελιτζανιά είναι ιδιαιτέρως ιδιότροπη και ευαίσθητη.
Το φυτό είναι τροπικό,λοιπόν και χρειάζεται 6-8 ώρες απ΄ευθείας ήλιο την ημέρα. Θέλει άφθονο νερό,αλλά όχι υπερβολικό....αρχίσαμε με τις ιδιοτροπίες...θέλει μια αρκετά μεγάλη γλάστρα και να μην είναι στριμωγμένο με άλλα φυτά γιά να περνάει άνετα ο άνεμος.


Και φτάνουμε στο ζητούμενο ,τα άνθη δηλαδή.
Αν, λοιπόν, όταν ανθίσει η μελιτζανιά τα λουλούδια ανοίγουν αλλά μετα μαραίνονται και πέφτουν, συμβαίνει ενα από τα δύο:
1. Δεν εχει αρκετό νερό το φυτό και σκέφτεται....σοβαρολογώ...."πού να δέσω καρπό άνευ νερού;Άστο καλύτερα".
2. Δεν γονιμοποιούνται τα λουλούδια.
 Η μελιτζανιά γονιμοποιείται όχι με την μεσολάβηση εντόμων αλλά τού αέρα. Αν, λοιπόν έχει υγρό καιρό, βλέπε βροχές νοτιάδες κλπ η αν κάνει πολύ ζέστη η γύρη δεν μεταφέρεται.
Να τα μας! Συμβουλή τώρα από αμερικάνικο site...
Λαμβάνουμε ένα μαλακό βουρτσάκι-εγώ χρησιμοποίησα ένα πινελάκι του μακιγιάζ-και βουρτσίζουμε απαλά το κέντρο του κάθε λουλουδιού.
(Να δώ τι άλλο θα κάνω για να φάμε καμιά μελιτζάνα!!!!!)




Διάβασα επιπλέον γιά την σχέση βασιλικού-μελιτζάνας. 
Υπάρχουν δύο "γεωργικοί μύθοι". Ο ενας ότι δεν γονιμοποιείται η μελιτζανιά αν δεν εχει κοντα της βασιλικό,ο αλλος ότι χωρις τον βασιλικό οι μελιτζάνες γίνονται πικρές.
Οι ειδικοί εξηγούν οτι απλώς η μελιτζανιά θέλει άφθονο νερό και για να ανθίσει και για να μην πικρίσουν οι καρποί της. Ο βασιλικός, ιδιαίτερα ευαίσθητος στην έλλειψη νερού, δείχνει αμέσως ότι το χώμα χρειάζεται υγρασία. Λειτουργεί σαν δείκτης, δηλαδή, και μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η μελιτζανιά.
Κοίτα τι μαθαίνεις με αφορμή ένα φυτό!!!!



ΥΓ. Αν βρείτε στη λαϊκή η στο μανάβη σας άσπρες μελιτζάνες μην τις χάσετε!! Μαγειρεύονται όπως οι άλλες,αλλά η νοστιμιά και η γλύκα τους δεν περιγράφονται! Τις πρωτοφάγαμε στην Ανάφη στον Ρούκουνα. Η παπαδιά τις έκανε με πατάτες,κρεμμυδάκι,σκόρδο και δεντρολίβανο...



No comments:

Post a Comment